Möt Christian, arbetsledare

Malmökontoret-0888

På projekt Stora Råby i Lund arbetar arbetsledare Christian Hansen, tillsammans med sina kollegor, med nyproduktion av Råbylundskolan. Det är ett totalentreprenadprojekt, som vi gör för Lundafastigheter. Det omfattar nybyggnation av en skola i två plan, med idrottshall, truppgymnastikhall och tillagningskök för skolmåltider. Projektet startade i oktober 2020 och beräknas vara färdigt i juni 2022.  

Christian växte upp i Malmö och gick grundskolan i Söderkulla. Hans intresse för byggnadsarbete började något senare, då han gick 10:e klass på en internatskola med fotbollsinrikning, i Grenå, en stad på östra Jylland. Detta var innan Öresundsbron var färdig, så Christian hade inte möjligheten att åka hem varje helg. Istället hjälpte han till med renoveringsarbete på skolan på kvällar och helger, och fick lite ersättning för det. Även om det var en tuff tid, med stor saknad efter familj och vänner, ser han tillbaka på perioden som en viktig livserfarenhet.  Efter utbildningen i Grenå följde en kort period med arbete på en fönsterfabrik i Danmark och kort därefter ett jobb som snickare. Sedan valde Christian att flytta tillbaka till Malmö. 

”Saknaden efter vänner och familj var stor och jag kände att jag la alldeles för mycket tid på att åka fram och tillbaka. Däremot hade jag en väldigt bra lön för min ålder vilket jag kom att sakna under gymnasietiden. Bron invigdes bara några dagar efter att jag hade flyttat hem till Malmö. Hade den funnits tidigare hade jag kanske stannat kvar.”  

Christian började nu på bygglinjen på Mölledalsgymnasiet. Inför första sommarlovet 2001 fick han, via en klasskamrat, sommarjobb på det som nu är Servicekuben (som då hette Interoc). Han arbetade samtliga lov och studiedagar och fick även göra sin praktik här. De första åren var viktiga, eftersom de yrkesmässigt formade honom till den han är idag. Kollegorna var bra och hade förmågan att få vilka jobb som helst att bli roliga.   

Jag trivs bra på Servicekuben – det måste man göra om man snart jobbat här i 20 år. Jag känner mig uppskattad och respekterad av både chefer och kollegor, vilket är väldigt viktigt. Även om företaget vuxit mycket de senaste åren, kan jag fortfarande ringa upp vår VD Johan och berätta helt öppet vad jag tycker och tänker – och han lyssnar. Att lyssna på sina medarbetare, alldeles oavsett vilken tjänst man har, är väldigt viktigt för mig! Det är också skönt att i kommunikationen med kollegorna, så ligger ingen prestige i vem som kommer med idéerna, så länge de är bra.” 

Christians roll har utvecklats mycket på grund av hans vilja att vara med och påverka, och vara delaktig. Därför fick han rollen som lagbas i många projekt. Detta ledde till att han så småningom fick frågan om han ville bli arbetsledare, vilket är hans nuvarande roll. Som arbetsledare ser dagarna väldigt olika ut. En dag ringer telefonen oavbrutet, och då måste man ta samtal, svara på frågor och vara med och lösa problem. Nästa dag kan handla om att planera och få iväg materialbeställningar i projektet.  

För att vara en bra arbetsledare behöver man vara kunnig, ärlig, tydlig, rättvis, ge rätt direktiv och vara påläst i projektet och hela tiden ligga steget före i produktionen. Dessa är utmaningarna med rollen – lyckas man här, är mycket vunnet. 

Det är viktigt att man är hygglig och behandlar folk rättvist och med respekt. Då får man dem att göra samma sak tillbaka, och ställa upp på det man ber dem om. Alla är lika viktiga på en arbetsplats.