Möt Joakim, platschef

thumbnail_Skarpskyttevägen-2469

I Lund, på projekt Brf. Tingvallen, träffar vi platschef Joakim Gullstrand. Här arbetar han tillsammans med sina kollegor med ett intressant pilotprojekt med hållbarhetsfokus. Här arbetar vi med att byta ut fasaden på flerbostadshus, vilket förbättrar energiprestandan och därmed klimatpåverkan avsevärt. Projektet påbörjades i slutet av januari och beräknas vara klart efter semestern. Om pilotprojektets slår väl ut kommer vi troligtvis att hålla på fram till 2025.

Joakim är uppvuxen i Vellinge, där han gick Teknikprogrammet på Sundsgymnasiet. På sommarlov och ett år efter han tog studenten så arbetade han som målare i sin pappas företag. 2011 valde han så att läsa vidare till byggnadsingenjör på Malmö Högskola. Under studietiden kom han i kontakt med Servicekuben för första gången via VD Johan Hylén på golfbanan. Det resulterade i att han började sommarjobba på Servicekuben under ett par år. I maj 2015 blev han så fast anställd.

”Jag trivs väldigt bra på Servicekuben. Det är trevliga kollegor och en god stämning. Så fort tillfälle ges försöker vi få till att grilla tillsammans på arbetsplatsen. Företaget är lagom stort och då blir det en stor variation på dagarna, vilket är roligt och stimulerande och tiden går fort!”

Hans första roll på Servicekuben var som kalkylator och därefter fick han driva några mindre byggprojekt på byggservicesidan. Efter att ha arbetat som arbetsledare på ett stort projekt i Landskrona, fick han sin nuvarande position som platschef.

En helt vanlig dag för Joakim, i hans nuvarande projekt, börjar runt 06:30. Då startas datorn upp och han tar en kopp kaffe med snickarna på projektet. Vid 07:00 öppnas lägenheterna upp och rivningsarbetet påbörjas. Då brukar han ta ett varv på arbetsplatsen och se till att allt flyter på bra. Dagarna varierar men det handlar oftast om att ta telefonsamtal och att vara ute hos snickarna och instruera dem kring hur deras arbete ska fortgå. Joakim kommunicerar också med beställaren och de kvarboende hyresgästerna. Han ser till att alla underentreprenörer följer tidplanen och uppnår önskvärt resultat. Innan dagen är slut tar han ett varv på arbetsplatsen för att kontrollera att den är säker att lämna för kvällen och kontrollerar så att alla öppnade lägenheter är låsta.

Som platschef är det viktigt att vara lyhörd och organiserad. Man måste också vara strukturerad och lösningsorienterad. Joakim är lugn som person och stressar inte upp sig i onödan. Det gör att han har lättare att hitta lösningar på de problem som uppstår och att han har lätt för att kommunicera med både kollegor och boende.