Möt Victor, platschef

Stambyten-2259

I Malmö, på Hermodsdal, möter vi Victor Ekman, som är platschef. Här arbetar han med ett trettiotal kollegor på ett stort stambytesprojekt för Stena Fastigheter. 

Projektet startade i oktober 2019 och beräknas vara klart i april 2022. Då har totalt 668 lägenheter totalrenoverats med nya rör, nytt kakel, våtrumskassett, dusch, toalett, och övriga sakvaror. Vi breddar även dörringången och sätter in en ny dörr till varje badrum, och varje badrum utrustas även med egen vattenmätare. Allt detta utförs med kvarboende hyresgäster. 

Victor började som snickare på Servicekubens entreprenadavdelning redan 2007, direkt efter gymnasiet, där han gick tvååriga Byggprogrammet. Efter ett par år, bestämde han sig för att läsa vidare och kom in på yrkeshögskolan i Hässleholm, där han studerade i två år. Därefter återvände han till Servicekuben igen, som arbetsledare. 

Efter ett tag som arbetsledare blev Victor platschef, vilket han har varit sedan dess. Han började på lite mindre projekt och tog successivt på sig större och större projekt. Lindängen var ett annat stort stambytesprojekt där Victor varit platschef, och där var han i lite över två år. Som platschef är hans närmsta chef Ulf Johansson som är arbetschef. Även han har mycket stor erfarenhet av just stambyten. 

Servicekuben har haft stora framgångar inom stambytesprojekt. Vi brukar säga att vi har ”knäckt koden”. I projekt där kunden har estimerat att det skulle ta fem år att slutföra, har vi lyckats slutföra det på två år. 

Först och främst är det ju gruppens förtjänst – vi strävar alla åt samma håll och det finns morötter till alla här ute. Vi har utvecklat ett väldigt smidigt koncept där alla vill prestera, och där vi har våra rutiner och respektive dagar i varje lägenhet. Den ena dagen är elektrikern där, andra dagen plattsättaren och tredje rörläggaren. Så vi har alla våra specifika dagar, vilket gör att vi undviker krockar och irritationsmoment. Alla får vara där själv, helt ostört.”

I Victors roll är ordningssinne, kontroll och förmåga att planera i detalj A och O. Det som också är viktigt är att man har social kompetens och en förmåga att skapa laganda och få folk att trivas och gå åt samma håll, egenskaper som Victor verkligen har. Man måste också kunna hantera mycket personliga kontakter, då det även ingår att hålla kontakt med hyresgästerna.

Våra stambytesprojekt är riktiga maskinerier. Vi har mellan 60 – 80 lägenheter igång samtidigt, i olika stadier, där olika moment pågår. Så när vi är i full produktion så öppnar vi upp två lägenheter varje dag, och färdigställer två. Idag har vi, på Hermodsdal, färdigställt 511 av totalt 668 lägenheter, och inte missat tidplanen för en enda.

Eftersom Victor bara har haft Servicekuben som arbetsgivare är det svårt att jämföra med hur det är att arbeta på andra ställen, men han känner sig väldigt hemma på företaget och med sina kollegor i projekten. Eftersom han haft flera långa stambytesprojekt har han sin arbetsplats ute på plats i projektet och han trivs utmärkt med det.