”Halvväggs” på Tingvallen 

DCIM\100MEDIA\DJI_0578.JPG
I veckan har vi kommit ”halvväggs” på Tingvallen – 926 av 1852 utfackningsväggar i det omfattande EU-finansierade projektet för Brf. Tingvallen i Lund är ersatta. 

HSB-föreningen Tingvallen på Skarpskyttevägen på Norra Fäladen är med sina 414 lägenheter i femton byggnader en av Skånes största bostadsrättsförening. Husen är byggda 1966 i tre plan med källare under samtliga hus samt ca 10 000 kvm garage. De består av betongstomme med HDF bjälklag och utfacksväggar av trä med 95 mm isolering, försedda med plåtfasader. 

När föreningen börja planera för fönsterbyte 2017 upptäcktes en omfattande röta i utfackningsväggarna av trä fick man ta ett större omtag om detta och projektet växte. Bostadsrättsföreningen lät utlysa en arkitekttävling kring hur man skulle kunna göra om fasaderna. För att genomföra projektet gick de ut med intresseförfrågan på samverkansentreprenad till ett antal byggentreprenörer. 2020 fick Servicekuben förtroendet att starta upp i en Fas 0 med ett hus som pilotprojekt. Detta föll väl ut och vi fick därefter projektet med resterande byggnader i samverkan. 

Vi har vid bytet av ytterväggar med fönster även ökat upp isoleringen från 95 mm till 250 mm, samt utvidgat balkongerna så det blivit 30% större. Slutligen, fått kontroll på tilluft och ett bra inneklimat. 

Föreningen har fått statligt stöd för nästan femtio procent av kostnaden, då renoveringen förbättrar fastigheternas energiprestanda med över 20%. Föreningens mål är att värmebehovet ska halveras.

– Fokus ligger i dag på att bygga nytt och klimatsmart och ofta framställs nya byggnader som bättre för miljön och klimatet. Men att ta hand om det befintliga ger snabbare verkan för miljön. Potentialen är därför stor när det gäller husen som byggdes under miljonprogrammet. De börjar ju bli gamla nu, menar arbetschef Martin Jeppsson. 

Läs artiklarna om projektet: ”Renovering med omedelbar effekt” och ”Som att köra bil utan katalysator”.
Läs Sydsvenskans artikel om projektet: ”Väggar i jätteförening byts ut – medan de boende bor kvar”.