Hjördishallen är namngiven – en hyllning till kvinnokraften!

Hjördis-5373
Hjördishallen ligger precis intill Råbylundsskolan och är en del av det projekt som Servicekuben genomför för Lundafastigheter. Den 15 juni arrangerade Lundafastigheter en namngivningsceremoni för truppgymnastikhallen och på plats var bland annat Hjördis Hallqvist, som är född i Lund 1932. Hon tog olympiskt guld 1952 i Helsingfors och hon vann VM i Basel 1950.  

Hjördishallen är otroligt efterlängtad och det är många, främst kvinnor, som har kämpat under lång tid för att den skulle bli verklighet. Inger Tolsved Rosenkvist är politiker från L och ordförande för Servicenämnden, som Lundafastigheter ingår i som ett affärsområde. Hon var på plats vid namngivningen och inledde med att säga: 

”Det här är en glädjens dag för oss och för alla gymnaster. Idag ska vi namnge vår fantastiska truppgymnastikhall, som vi har kämpat hårt för. Det är så viktigt med jämlik idrott och att både tjejer och killar har samma förutsättningar att idrotta.” 

Bertil Månsson, som är ordförande för Lugi Gymnastik, var också på plats och han berättade om bakgrunden till hur hallen blev verklighet och att det inte hade kunnat ske utan flera starka, kvinnliga eldsjälar.  

”Utan en otrolig kvinnokraft bakom detta, så hade hallen inte funnits här! Då hade här funnits en 40 x 20 hall, där man spelat handboll istället.” 

En av eldsjälarna bakom projektet är Alessia Bommarco, som är verksamhetschef på Lugi Gymnastik. Hon berättade om hur hon ända sedan hon var ung gymnast har drömt om en gymnastikhall som denna. I sitt huvud hade hon redan inrett den men hon trodde aldrig att drömmen skulle kunna bli sann. Som gymnast är verkligheten nämligen en helt annan. Dåligt anpassade redskap. Slitna hallar och de sämsta träningstiderna. Alessias argument för beslutsfattarna för ett jämställt idrottande på lika villkor har varit många och självklara, men svåra att få gehör för. Lugi Gymnastik har tryckt på; i sociala medier, med telefonsamtal, med namninsamlingar och till och med genom att fylla läktarna i kommunfullmäktige med gymnaster.  

”Vart beslutsfattarna än vänt sig de senaste 10 åren, har vi funnits där för att visa att gymnaster vill utöva sin sport på lika villkor. Att ge upp är inte min melodi och drömmen om att en dag få se gymnasterna träna i en riktig truppgymnastikhall här i Lund gav mig styrka att fortsätta kämpa vidare. Att alla partier till slut enhälligt vågade satsa fullt ut på gymnastiken, en till stor del tjejdominerad sport, gör mig både stolt och det har fått mig att tro på demokratins krafter och att man faktiskt kan påverka hur samhället ser ut! Och jag hoppas att denna tro har smittat av sig på alla ungdomar som också har engagerat sig!” 

På plats vid invigningen var Hjördis Hallqvist, som fick avtäcka hallens namn, döpt efter henne själv. 

”Det är mig en ära att som gymnast få namnge denna lokal. Jag började som simmare och simhoppare, men så 1952 kom jag till Olympiaden och då som gymnast! Nu hoppas jag att alla de här små flickorna ska bli Lunds stjärnor!”