Visselblåsning

 Servicekuben AB strävar vi efter att ha en öppen och transparent arbetsplats, där missförhållanden inte ska förekomma. Därför är det viktigt för oss som arbetsgivare att det är enkelt att visselblåsa. Vi använder Visslans visselblåsarkanal som säkerställer din anonymitet och hög säkerhet.

GÖR EN VISSELBLÅSNING

Vem kan rapportera?

Du rapportera missförhållanden så länge du är verksam inom Servicekuben AB.

Vad kan rapporteras?

Vi uppmanar dig att visselblåsa vid misstanke om att ett missförhållande råder inom företaget och det finns ett allmänintresse av att detta kommer fram. Exempel på missförhållanden som kan räknas som visselblåsningar är:

  • Korruption, medvetet felaktig bokföring, bedrägeri, stöld eller annan ekonomisk brottslighet
  • Allvarliga miljöbrott
  • Större säkerhetsbrister på arbetsplatsen
  • Andra allvarliga missförhållanden som rör liv eller hälsa

Du behöver inte bevis för din misstanke, men alla rapporteringar måste lämnas i god tro.

Hur hanteras rapporteringen?

Rapporteringen hanteras konfidentiellt. Samtliga personuppgifter utan relevans kommer att raderas, och ärendet sparas endast så länge det är nödvändigt.

Visselblåsarlagen i korthet 

Alla offentliga arbetsgivare som har fler än 50 anställda samt privata arbetsgivare med fler än 249 anställda ska ha dessa kanaler på plats från och med den 17 juli 2022. Från och med den 17 december 2023 gäller även kravet för privata arbetsgivare med minst 50 anställda. Ett antal myndigheter som utsetts som behöriga ska också inrätta externa visselblåsarsystem.

En visselblåsning är en rapportering om missförhållanden i ett arbetsrelaterat sammanhang. Det som rapporteras ska utgöra information om missförhållanden som det finns ett allmänintresse av att de kommer fram.

Visselblåsarlarm ska hanteras av särskilt utsedda personer eller enheter som ska vara oberoende och självständiga.

Visselblåsare ska skyddas mot repressalier från arbetsgivare. Utsätts en visselblåsare ändå för repressalier ska det finnas rätt till skadestånd.

En bred krets av personer ska kunna använda visselblåsarsystemet och skyddas mot repressalier. Utöver anställda kan bland andra volontärer, praktikanter, konsulter, arbetssökande, inhyrd personal och aktieägare ingå i den skyddade personkretsen.

För mer information, besök Arbetsmiljöverkets hemsida.